Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012
Διαπολιτισμικό πρόβλημα για τα σκυλιά στην Ευρώπη
Του Μιχάλη Μιχελή
Ένας Ολλανδός μουσουλμάνος πολιτικός ζήτησε την απαγόρευση των σκύλων στη Χάγη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ολλανδία!
Η Ισλαμική νομική παράδοση θεωρεί ότι τα σκυλιά είναι “ακάθαρτα” ζώα και ορισμένοι λένε ότι η πρόταση για την απαγόρευσή τους στην Ολλανδία αλλά και σε άλλα μέρη, είναι μια απόπειρα διείσδυσης του ισλαμικού νόμου της Σαρία στην Ευρώπη.
Το τελευταίο αυτό αίτημα – το οποίο το κοινό στην Ολλανδία έχει υποδεχτεί με χιούμορ αλλά και οργή – ακολουθεί δεκάδες άλλες μουσουλμανικές ενέργειες εναντίον των σκύλων στην Ευρώπη. Οι επικριτές λένε ότι αυτή η ενέργεια αντανακλά την αυξανόμενη παρουσία των Μουσουλμάνων στην Ευρώπη, καθώς προσπαθούν να επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο και τους θρησκευτικούς τους κανόνες στην ευρωπαϊκή κοινωνία.
Η Ολλανδική αυτή διαμάχη ξέσπασε αφού ο Κιουτσούκ Χασάν, ένας Τούρκο-Ολλανδός εκπρόσωπος των Ισλαμιστών Δημοκρατών στο δημοτικό συμβούλιο της Χάγης, τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόταση του Κόμματος για τα Ζώα (Partij voor de Dieren) να κάνουν την πόλη πιο φιλική προς τους σκύλους.
Σύμφωνα με ένα άρθρο της εφημερίδας του Άμστερνταμ «De Telegraaf» στις 28 Ιανουαρίου, ο Κιουτσούκ υποστήριξε ότι...
η διατήρηση των σκύλων ως κατοικίδια ζώα, ισοδυναμεί με κακοποίηση ζώου και στη συνέχεια ζήτησε η κατοχή των σκύλων στη Χάγη να ποινικοποιηθεί.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, το Κόμμα των Ισλαμιστών Δημοκρατών στηρίζεται στις ισλαμικές αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Το Κόμμα των Ισλαμιστών Δημοκρατών, είναι μια απάντηση στο μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις κοινότητες των μεταναστών και των μουσουλμάνων και της τοπικής πολιτικής… Το Κόμμα των Ισλαμιστών Δημοκρατών, επικεντρώνεται στην πολιτική συνειδητοποίηση του προβλήματος εντός των μουσουλμανικών κοινοτήτων και των μεταναστών. Προωθεί την ευαισθητοποίηση όσον αφορά την ανάγκη οργάνωσης, αλλά και αμοιβαίας υποστήριξης. “
Ο Paul ter Linden, ο οποίος εκπροσωπεί το Ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) στο δημοτικό συμβούλιο της Χάγης, απάντησε στον Κιουτσούκ λέγοντας: «Σε αυτήν την χώρα η κατοχή κατοικίδιων ζώων είναι νόμιμη. Όποιος διαφωνεί με αυτό, θα πρέπει να μετακομίσει σε άλλη χώρα».
Οι ολλανδοί πολιτικοί σχολιαστές πιστεύουν ότι οι δηλώσεις του Κιουτσούκ σκοπό είχαν να ξεσηκώσουν τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Χάγη. Οι Μουσουλμάνοι – που τώρα αποτελούν περισσότερο από το 12% του πληθυσμού της πόλης των 500.000 – βλέπουν τα σκυλιά ως ακάθαρτα ζώα και η πρόταση του Κιουτσούκ για την απαγόρευσή τους, θα του φέρει πολλούς ψήφους, λένε.
Πολλά περιστατικά όμως που σχετίζονται με σκύλους, έχουν σημειωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ισπανία, δύο ισλαμικές ομάδες στην Lérida – μια πόλη στην βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας, όπου 29.000 μουσουλμάνοι αποτελούν σήμερα περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού της πόλης – ζήτησαν από τους τοπικούς αξιωματούχους να ρυθμίσουν την παρουσία σκύλων σε δημόσιους χώρους, έτσι ώστε να “μην προσβάλλουν τους μουσουλμάνους.”
Οι Μουσουλμάνοι απαίτησαν να απαγορευτούν τα σκυλιά από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων όλων των αστικών λεωφορείων καθώς και από όλες τις περιοχές στις οποίες συχνάζουν μουσουλμάνοι μετανάστες. Οι μουσουλμάνους, δήλωσαν ότι η παρουσία σκύλων στην Lérida παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία τους και το δικαίωμά τους να ζουν σύμφωνα με τις ισλαμικές αρχές.Όταν ο δήμος δεν συμφώνησε με τις μουσουλμανικές απαιτήσεις, στην πόλη ξέσπασε ένα κύμα δηλητηριάσεων σκυλιών. Περισσότερα από δώδεκα σκυλιά δηλητηριάστηκαν το Σεπτέμβριο του 2011 σε γειτονιές της εργατικής τάξης στη Lérida, εκεί όπου κατοικούν πολλοί μουσουλμάνοι μετανάστες και όπου πολλά σκυλιά έχουν σκοτωθεί κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια. Οι κάτοικοι που βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα λένε ότι παρενοχλούνται συχνά από τους μουσουλμάνους μετανάστες, οι οποίοι δε θέλουν να βλέπουν τα ζώα στο δρόμο. Οι Μουσουλμάνοι έχουν επίσης ξεκινήσει μια σειρά από εκστρατείες ενάντια στους σκύλους σε ισλαμικές ιστοσελίδες και blogs στην Ισπανία.
Στη Βρετανία, οι τυφλοί επιβάτες δεν μπορούν να μπουν σε λεωφορεία ή σε ταξί, επειδή οι μουσουλμάνοι οδηγοί δε θέλουν τους «ακάθαρτους» σκύλους-οδηγούς.
Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που έπασχε από καρκίνο, ήρθε αντιμέτωπος επανειλημμένα με μουσουλμάνους οδηγούς που του ζήτησαν να κατέβει από το λεωφορείο, λόγω του σκύλου-οδηγού του. Παρόμοιες καταστάσεις έζησε και σε κάποιο νοσοκομείο και σε ένα σούπερ μάρκετ.
Στο Νότιγχαμ, ένας μουσουλμάνος οδηγός ταξί αρνήθηκε να επιβιβάσει έναν τυφλό γιατί συνοδευόταν από τον σκύλο-οδηγό του. Στον ταξιτζή επιβλήθηκε αργότερα πρόστιμο 300 λιρών.
Στο Stafford, ένας μουσουλμάνος οδηγός ταξί αρνήθηκε να μεταφέρει ένα ηλικιωμένο τυφλό ζευγάρι από ένα μπακάλικο επειδή συνοδευόταν από το σκυλί τους.
Στο Tunbridge Wells, στο Kent, ο ιδιοκτήτης ενός ινδικού εστιατορίου έδιωξε έναν τυφλό πελάτη του που συνοδευόταν από τον σκύλο-οδηγό του, επειδή όπως είπε, ήταν ενάντια στις μουσουλμανικές πεποιθήσεις του να επιτρέπει σκυλιά να εισέρχονται στο μαγαζί του.
Στο Λονδίνο, ένας οδηγός λεωφορείου εμπόδισε μια γυναίκα να ανέβει στο λεωφορείο με το σκύλο της, επειδή υπήρχε μια μουσουλμάνα γυναίκα στο λεωφορείο που «θα μπορούσε να αναστατωθεί από το σκυλί.» Όταν η γυναίκα προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί, οι πόρτες έκλεισαν και το λεωφορείο απομακρύνθηκε. Όταν προσπάθησε να ανέβει στο επόμενο λεωφορείο, εμποδίστηκε πάλι, αυτή τη φορά, επειδή ο οδηγός ήταν μουσουλμάνος.
Επίσης, στη Βρετανία, τα ειδικά εκπαιδευμένα αστυνομικά σκυλιά που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό τρομοκρατών στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, δεν θα μπορούν πλέον να έρθουν σε επαφή με τους μουσουλμάνους επιβάτες, έπειτα από καταγγελίες μουσουλμάνων που δήλωσαν ότι αυτό είναι προσβλητικό για τη θρησκεία τους.
Μια αναφορά του Τμήματος Μεταφορών ενημέρωνε ότι τα ζώα θα πρέπει να αγγίζουν μόνο τις αποσκευές των επιβατών, διότι αυτό θεωρείται «πιο αποδεκτό.» Η Βρετανική Αστυνομία Συγκοινωνιών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους – για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών – κάνοντας έρευνα σε όλους τους επιβάτες, ανεξάρτητα από την πίστη τους, αλλά οι χειριστές είναι τώρα περισσότερο ενημερωμένοι σχετικά με τις «πολιτιστικές ευαισθησίες.”
Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία για να ερευνούν τζαμιά και μουσουλμανικά σπίτια, φορούν τώρα ειδικά δερμάτινα καλτσάκια που καλύπτουν τις πατούσες τους, έτσι ώστε να μην διαπράττεται κάποιο παράπτωμα!!!!
Οι επικριτές λένε ότι οι καταγγελίες είναι απλώς ένα ακόμη παράδειγμα μουσουλμάνων που προσπαθούν να επιβάλλουν τους κανόνες και τα ήθη τους στην βρετανική κοινωνία. Ο βουλευτής Φίλιπ Ντέιβις, δήλωσε:. «Πιστεύω, ότι ο καθένας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα απέναντι στο νόμο και δεν μπορούν οι άνθρωποι διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων, να καταλύουν το νόμο. Ελπίζω ότι η αστυνομία θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, με τον ίδιο τρόπο που την κάνει συνήθως.»
Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία δίνουν στους μουσουλμάνους κρατούμενους καθαρά ρούχα και κλινοσκεπάσματα κάθε φορά που εκπαιδευμένοι σκύλοι ερευνούν τα κελιά τους.
Οι κρατούμενοι λένε ότι σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο τα κλινοσκεπάσματα και οι στολές τους πρέπει να αλλάζουν, αν έχουν έρθει σε επαφή με το σάλιο σκυλιών. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κανόνες, οι φύλακες των φυλακών πρέπει να μοιράζουν ένα καθαρό σετ, μετά από κάθε έρευνα για ναρκωτικά ώστε να αποφευχθούν τα παράπονα περί θρησκευτικών διακρίσεων.
Απαγορεύεται επίσης τα σκυλιά να αγγίξουν τα αντίγραφα του ισλαμικού ιερού βιβλίου, του Κορανίου, και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα. Οι φυλακισμένοι χρησιμοποιούν ειδικές σακούλες για να τα προστατεύσουν.
Στη Σκωτία, ένα Αστυνομικό Τμήμα ζήτησε συγγνώμη για την χρησιμοποίηση ενός μωρού λυκόσκυλου σε μία εκστρατεία για την γνωστοποίηση του νέου τηλεφωνικού αριθμού μη έκτακτης ανάγκης, γιατί μπορεί λένε να προσβλήθηκε η ισχυρή μουσουλμανική κοινότητα των 3.000 ατόμων της πόλης.
Στη Νορβηγία, οι οδηγοί τεσσάρων ταξί, αρνήθηκαν να μεταφέρουν μια τυφλή γυναίκα, επειδή συνοδευόταν από τον σκύλο-οδηγό της.
Στη Γαλλία, μία από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες της χώρας και ηθοποιός, η Μαρία Laforêt, , αναγκάστηκε το Δεκέμβριο να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όταν κατηγορήθηκε εξαιτίας μίας αγγελίας που δημοσίευσε, για διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων.
Η 72χρονη Laforêt είχε βάλει μία αγγελία σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, αναζητώντας κάποιον να κάνει κάποιες εργασίες στην ταράτσα της το 2009. Διευκρίνιζε στην αγγελία ότι «τα άτομα με αλλεργίες ή οι ορθόδοξοι μουσουλμάνοι» δεν πρέπει να καλούν, λόγω ενός μικρού Τσιουάουα. Η Laforêt ισχυρίστηκε ότι έκανε τη διευκρίνιση επειδή πίστευε η μουσουλμανική πίστη θεωρεί τα σκυλιά ακάθαρτα. Η υπόθεση ξεκίνησε από μία ομάδα κατά των διακρίσεων που ονομάζεται Κίνημα κατά του Ρατσισμού και υπέρ της Φιλίας μεταξύ των Λαών (MRAP), η οποία υπέβαλε την καταγγελία κατά της Laforêt. Ο δικηγόρος της Laforêt χαρακτήρισε τις κατηγορίες αυτές ανόητες και είπε ότι η πελάτισσά του «γνώριζε ότι η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να ερχόταν σε σύγκρουση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ορθόδοξων Μουσουλμάνων και ότι ήταν μια ένδειξη σεβασμού».
Πηγή
http://www.stonegateinstitute.org/2796/muslims-ban-dogs-europe
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου